EUCV 2007

 

 

EUROPSKO SVEUČILIŠNO PRVENSTVO U ODBOJCI (ESPO), RIJEKA 2007.

 

U razdoblju od 16.07.-24.07.2007. u Rijeci je održano 7. Europsko sveučilišno prvenstvo u odbojci za studentice i studente. Ovaj najveći studentski spektakl u našem gradu, organiziran je pod stručnim vodstvom, glavnih organizatora prvenstva, Riječkog športskog sveučilišnog saveza, Hrvatskog športskog sveučilišnog saveza i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizatore, Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Zajednica sportova Primorsko-goranske županije Riječki sportski savez, te Turistička zajednica grada Rijeke.

Kandidatura za organizaciju ESPO 2007., prihvaćena je u prosincu 2005. godine kada je glavna skupština Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), na sjednici održanoj u Bruxellesu, Prvenstvo dodijelila Rijeci. Ovo je bio dosad najveći pothvat RŠSS-a u koji je uloženo puno truda i rada, ali isplatilo se, jer pohvale su stizale sa svih strana. Sudjelovalo je oko 400 studentica i studenata iz 14 europskih zemalja. Studenti su sa svojim delegacijama, za vrijeme Prvenstva, bili smješteni u studentskom domu Ivan Goran Kovačić u Rijeci. Uz to, svim su sudionicima Prvenstva dodijeljene akreditacije omogućavale su brojne pogodnosti: besplatan javni gradski prijevoz, ulaz u dvorane i na večernje zabave.

Ne smijemo zaboraviti napomenuti da je u realizaciji ovog projekta sudjelovalo sveukupno 155 volontera uglavnom sa Sveučilišta u Rijeci, oko 20 volontera iz Karlovca i Zadra, ali i 4 strana volonetra. Uz njih, volontirali su i profesori i zaposlenici Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta u Karlovcu. Za svaku ekipu bio je zadužen i jedan volonter u ulozi njihovog attache-a, koji im je bio prva kontakt osoba, provodio je sa ekipom najviše vremena i pratio ih na svim utakmicama i treninzima.

Ovim putem uvelike smo doprinjeli promociji i razvoju sveučilišnog sporta, dokazavši još jednom da i mladi ljudi mogu ostvariti kvalitetnu suradnju i realizirati projekt ovako velikih razmjera i kvalitete!

 

ORGANIZACIJA

Organizacijski odbor na čelu sa predsjednikom Prvenstva Harisom Pavletićem i dopredsjednikom Ivanom Dobrovićem, činilo je 12 članova: Viktor Moretti, prof. (Riječki športski sveučilišni savez), Jadranka Protić, prof. (Hrvatski sveučilišni športski savez), Ante Prižmić, prof. (Hrvatski sveučilišni športski savez), Jagoda Lesica-Ježina (Sveučilište u Rijeci), Veljko Karabajić, prof. (Grad Rijeka), Anton Tićak (Primorsko – goranska županija), Tomislav Čengić (Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci), Verica Mance (Riječki sportski savez), Darko Ivošević (Zajednica sportova Primorsko – goranske županije, Petar Škarpa (Turistička zajednica grada Rijeke).

Počasni organizacijski odbor činilo je 8 članova: akademik Daniel Rukavina, rektor  Sveučilišta u Rijeci, (predsjednik Počasnog

organizacijskog odbora), mr.sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke (dopredsjednik Počasnog

organizacijskog odbora), Zlatko Komadina (župan Primorsko – goranske županije), Robert Zekić (predsjednik Riječkog sportskog saveza), Slobodan Gračaković (predsjednik Zajednice sportova Primorsko – goranske županije), Haris Pavletić (predsjednik Riječkog športskog sveučilišnog saveza), Zrinko Čustonja (predsjednik Hrvatskog sveučilišnog športskog saveza), te Tomislav Čengić (predsjednik Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci).

Za funkconiranje cijelog Prvenstva bili su zaslužni i: Petra Bedek (glavna tajnica), Adriana Marković (administrativna tajnica), Ana Zulijani (sportska direktorica), Marin Peran (koordinator), Ivan Šarar- Manufaktura d.o.o. (direktor marketinga), Aljoša Brajdić, dipl.diz.- Sagita d.o.o (grafičko oblikovanje), Davor Ševkušić (urednik biltena), Ivana Aničić (direktor informacija), Marijana Hanžić (koordinator smještaja i prehrane), Krešimir Martinović (direktor socijalnog i zabavnog programa), Ana Petrović, dr.med. (medicinski direktor), Sandi Ljubić (direktor računalne podrške). Sve se odvijalo pod budnim okom tehničkih delegata: Lenny Berry (Velika Britanija) i Suleyman Kocasert (Turska), te EUSA delegata- Tiine Beljaeve iz Estonije.

U prosincu 2006. g. pokrenuta je službena web stranica Prvenstva, www.eucv2007.com., gdje su sudionici tijekom priprema pratili novosti, a kasnije, najave i rezultate utakmica, galerije slika i druge zanimljivosti Prvenstva.

 

IGRE

Na prvenstvu je sudjelovalo 20 muških i 14 ženskih ekipa, koje su predstavljale razna sveučilišta iz 14 europskih zemalja. Utakmice su se igrale na dva sportska borilište: u sportskoj dvorani „Kostrena“ i u sportskoj dvorani „Mladost“. Treninzi su održavani na nekoliko mjesta u sportskim dvoranama: „Kostrena“, „Mladost“, „Dinko Lukarić“, „3.maj“ i „Srdoči“. Za potrebe prijevoza sudionika dogovorene su posebne linije sa  gradskim prijevoznikom „Autotrolejom“. Prehrana je bila organizirana u restoranu „Mini“, koji se nalazi u sklopu studentskog doma, te u studentskom restoranu „Index“.

 

ZABAVA

Službeno otvorenje Europskog sveučilišnog prvenstva u odbojci 2007. organizirano je 16.07. na gatu Karoline riječke. Nakon službenog protokola uslijedili su nastupi plesne skupine Flame i grupe E.N.I, a nakon toga zabava u caffe baru „Hemingway“.Tijekom prvenstva organizirana je i gala večera na Trsatskoj gradini, koja se pokazala kao idealno mjesto za takvu prigodu i gdje su službeni predstavnici ekipa uživali uz tradicionalna jela i pjesmu klape.

Svakodnevni raspored bio je vrlo jednostavan: u jutarnjim terminima naporni treninzi, zatim popodnevnim utakmice, dok je večer bila rezervirana za ludi provod u nekim od caffe barova u Rijeci.

 

REZULTATI

Prvo mjesto kod studentica osvojila je ekipa iz Rusije (Russian State University of Physical Education, Sport and Tourism), drugo mjesto pripalo je Slovenkama (University of Ljubljana), a treće Poljakinjama (Czestochowa University of Technology). Sveučilištu u Rijeci medalja je za dlaku izmakla, ali i osvojeno četvrto mjesto smatramo velikim uspjehom. Među studentima najuspješnije je bila ekipa iz Turske (Gazi University), drugo mjesto osvojili su Rusi (Sibirian Federal University), a treće je pripalo Poljacima (State Higher Vocational School).