SŠPRH 2006 UMAG

 

 

SVEUČILIŠNO ŠPORTSKO PRVENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE (SŠPRH),  UMAG 2006.

 

Sveučilišno športsko prvenstvo Republike Hrvatske (SŠPRH) 2006. godine održano je od 3.-7.svibnja u Umagu. Posebno je po tome što je na Skupštini Hrvatskog  sveučilišnog športskog saveza, održanoj 16.5.2005. u Crikvenici, za domaćina ovog Prvenstva izabran Riječki športski sveučilišni savez.

 

Uz suorganizatore, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske studentske zborove, najveći izazov bio je na domaćinu, kojemu je prvi put pripala čast organiziranja ovako velikog i značajnog natjecanja.

 

Na natjecanjima je sudjelovalo je oko 600 studentica i studenata (što je do tada bio najveći broj sudionika), koji su se kvalitetom igre i najboljim rezultatima, dokazali na natjecanjima unutar pojedinih sveučilišta i veleučilišta. Ekipe su predstavljale 6 hrvatskih sveučilišta i 2 veleučilišta: Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, te Veleučilište u Karlovcu i Veleučilište u Vukovaru. U pet dana, koliko je trajalo Prvenstvo, studenti su pokazali svoje znanje i vještine u čak 8 sportova, i to u ženskoj i muškoj konkurenciji. Tijekom Prvenstva, organizatori, natjecatelji i sudionici, bili su smješteni u apartmanskom naselju „Sol Polynesia“ u Umagu. Treninzi i utakmice održani su sportskim dvoranama grada Umaga, te u sportskim objektima Sol kompleksa.

 

Uz osvojena odličja i prznanja, pohvala svim sudionicima na promociji sveučilišnog sporta kao važnog aspekta studentskog života!

 

ORGANIZACIJA

Pod iskusnim vodstvom predsjednika organizacijskog odbora, Harisa Pavletića i dopredsjednika Ivana Dobrovića,  organizatori su se ozbiljno prihvatili posla i krenuli su sastanci, raspodjela zadataka, ali i skupljanje ekipa koje će sudjelovati na Prvenstvu. Na prvim sastancima dogovorene su sljedeće funkcije članova  organizacijskog odbora: Viktor Moretti,prof. (Savjetnik za sport), Mariana Bašković (Glavna tajnica), Matea Knez (Voditeljica odbora za odnose s javnošću), Ana Zulijani (Voditeljica odbora za sport), Augustin Dokoza Bukvić (Voditelj odbora za marketing i financije), Tomislav Skender, dr.med. (Voditelj odbora za ljudske resurse) i Saša Torbica, mr.sc. (Voditelj odbora za smještaj i prijevoz).

Nakon organizacijskih priprema i registracije svih sudionika, svečanim otvorenjem, napokon je započelo još jedno prvenstvo studenata sportaša.

 

IGRE

Studenti sportaši pokazali su svoje znanje u futsalu, rukometu, košarci, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, stolnom tenisu, i  šahu. Natjecanja su se održavala u sportskim dvoranama Stella Maris i Umag (futsal, rukomet, , košarka, odbojka, stolni tenis), te  u sportskim objektima Sol kompleksa (odbojka na pijesku, tenis, šah). Budući da se prvenstvo održavalo na 6 različitih lokacija (sportskih dvorana i terena),  a sudionicima su bili organizirani i svakodnevni treninzi, izazov koordinacije cijelog natjecanja bio je još veći. Zbog toga je  za netjecatelje i naviječe bio organiziran i redoviti prijevoz autobusima. Na

sportskim terenima je tako do samoga kraja bilo neizvjesno i napeto, ali uz pohvalnu fer play igru naših studenata.

 

ZABAVA

Osim napornih utakmica, svake večeri sudionici su na organiziranim zabavama, mogli i zasluženo proslavit postignute rezultate. Nakon svečanog otvorenja Prvenstva, za voditelje delegacija sveučilišta, predstavnike lokalne samouprave, predstavnike Sveučilišta u Rijeci, predstavnike organizacijskog odbora i VIP goste, bila je oragnizira gala večera u hotelu Koralj u Umagu.

 

REZULTATI

U ukupnom poretku po broju osvojenih medalja slavili su Sveučilište iz Zagreba i Osijeka sa po pet zlatnih medalja, dok su Split, Dubrovnik i Rijeka odnijeli po jednu zlatnu medalju. Studenti sa Sveučilišta u Rijeci osvojili su prvo mjesto u šahu i to je jedino zlato riječkih  studenata sportaša na ovom Prvenstvu.

 

ZANIMLJIVOSTI

Osim samih natjecanja, tijekom Prvenstva, održana je i sjednica Skupštine HŠSS-a, te sastanak Saveza nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture.

Jedna od zanimljivosti je, da je tada prvi puta na sportskim sveučilišnim natjecanjima uvedena funkcija „Attache“. Naime, svaka ekipa imala je osobu koja je bila zadužena da ih prati, pomaže im, služi kao kontakt osoba i ubrzava rješavanje eventualno nastalih problema. Oni su u direktnom kontaktu sa info pointom, što im omogućava još brže rješavanje trenutno nastalih problema i pitanja.